Saturday, 17 December 2016

THE POWER OF TAHAJUD


Assalamualaikum dan salam kasih sayang

Harini saya nak kongsi salah satu amalan rohani yang saya amalkan sejak saya bershaklee.





Jujur cakap sebelum ni tak pernah buat pun last buat masa zaman sekolah, hehe.



Banyak kelebihan-kelebihan yang kita mungkin tak percaya dan kena percaya istimewanya solat 2 rakaat ini. Ringkas dan mudah saja cara menunaikan solat ini.Antara fadhilat-fadhilatnya..masyaallah..saya sarankan cuba amalkan...yang tak disangka2 rezeki itu datang.



1 tips yg saya nak kongsi apa yang selalu saya lakukan. Masa nak tidur tu..tepuk2 bantal..niat..aku nak bangun malam nnt..nak sembahyang tahajud.



Insyallah Allah permudahkan...kita terjaga tanpa set alarm. Cubalah! Jom tamak pahala πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺπŸ»πŸ˜ŠπŸš…πŸŽπŸš€

(Kredit to cik nin)

Salam sayang daripada saya
0172421189
posted from Bloggeroid

Friday, 16 December 2016

Minyak ikan ke lemak ikan?

Omega Guard mempunyai pelbagai faedah kesihatan yang akan membuatkan anda rasa sangat rugi kalau tak ambil sebagai suplemen harian kita.

saya senaraikan tugas Omega Guard untuk kita tahu manfaat dan perbezaan Omega dengan minyak ikan jenama yang lain.

Antaranya ialah meningkatkan IQ kanak-kanak, mengurangkan paras kolestrol, melegakan penyakit ezema, melegakan gatal-gatal kulit disebabkan elergik dan membantu sistem pernafasan seperti penyakit asma.


Kaedah penyulingan ini berjaya menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl  - sejenis bahan kimia  industri yang sangat toksik)

Dengan adanya kaedah ni omega ni menjadi lebih selamat. Dalam laut tu macam-macam ada. Bahan-bahan kimia berbahaya. Sebab tu omega brand lain tidak dibenarkan ibu mengandung dan kanak- kanak ambil. Omega guard shaklee takde masalah. Sesiapa pun boleh ambil.

Ramai costemer saya termasuk customer nurse sndri bagi anak omega guard. Lebih baik bagi minyak ikan dari lemak ikan😬 Jangan terpedaya ya! Minyak ikan dan lemak ikan. Rugi je makan supplimen yang tiada kajian klinikal yang sangat mantap. Sedangkan shaklee sudah diuji hampir 101 tahun.

Tengok gambar tu





Kandungan minyak ikan omega guard shaklee lebih banyak dari brand lain.

Berminat dengan OMEGA GUARD?
Call/sms 0172421189

posted from Bloggeroid

Thursday, 15 December 2016

Kisah Orang Hebat

Dr. Forrest C. Shaklee dilahirkan pada November 1894 dan ketika beliau dilahirkan, beliau tidak menangis seperti bayi lain. Malah tubuhnya pucat dan biru. Hingga bidan dan doktor terpaksa membuat pelbagai usaha untuk stimulate pernafasannya.



Baby Forrest disahkan menghidap penyakit TB, dan doktor yg merawatnya menjangka beliau hanya boleh hidup sehingga 8 tahun
saja.

Bayangkan sehingga ayah beliau dah give up & seolah-olah tunggu je anaknya meninggal.



Tapi Mak dia, yelah kasih Mak kan... Taknak give up. Mak dia tukar pemakanan mereka kepada herba-herba yang ada healing properties. Dia buat minyak herba dan urut satu badan di baby Forrest.

Akhirnya bapanya membawa mereka anak beranak berpindah dari kawasan perlombongan ke kawasan perkampungan di Iowa. Kat situ mereka lebih close to nature. Udara segar dan makanan yg fresh.




Mak dia terus usaha agar anak dia sihat macam baby lain. Walaupun anak dia tak bergerak-gerak, tapi beliau sangat positif. Hinggalah baby Forrest umur 4 tahun dan boleh bangkit dengan sendiri buat pertama kali!
Daripada ramalan hidup sampai 8 tahun je, Forrest menjalani zaman kanak-kanak dan remaja yang happy.



Forrest menghabiskan waktu membesarnya dengan menjadi seorang pemerhati dan pencinta alam kerana beliau sukakan alam sekitar.



Beliau kemudiannya bebas daripada TB ketika remaja tetapi kesihatan beliau masih lagi tidak begitu memuaskan.

Forrest memerlukan lagi usaha untuk menjadi lebih sihat. Beliau mula bersenam dan mengkaji perhubungan antara kesihatan tubuh badan, nutrien, gaya hidup dan pemikiran. Salah satu pegangan beliau adalah fikiran positif.

Forrest sangat meminati bidang chiropractic dan beliau ingin mengubati orang ramai menggunakan bahan-bahan semulajadi.



Beliau kemudiannya mendalami ilmu chiropractic dan mendaftar masuk ke Plamer School of Chiropractic dibawah kelolaan B.J Palmer.

Berinspirasikan kisah hidupnya sendiri, Forrest rajin mengkaji kehebatan alam semulajadi ciptaan Tuhan. Beliau mendapati kebanyakan masalah kesihatan berpunca dari masalah kurang nutrisi dan terlebih makan. Pada usia 21 tahun, beliau mencipta satu produk nutrisi berasaskan tumbuh-tumbuhan dan pada tahun 1915 terhasilnya supplement pertama dunia iaitu Vitalized Minerals. Hasil kajian dan usahasama dengan saintis lain.
Dengan kemahiran chiropractic dan nutrisi yg beliau ada, Forrest berazam utk tolong orang yg sakit dan tak mampu datang jumpa beliau. Dengan kerjasama oleh Wilbur dan Orville Wrights, Forrest menjadi flying doctor pertama di kawasannya.

Forrest mula aktif mengubati pesakit dan memastikan pesakitnya mengambil diet yang kaya dengan vitamin. Klinik beliau berjaya tetapi sekali lagi Forrest sakit dan disahkan kanser berpunca daripada terdedah pada X-ray. Dan beliau dijangka tidak akan hidup lama.

Disebabkan itu tangan dan kaki kiri Forrest mungkin dipotong untuk mengelak daripada kanser itu merebak. 

Siapa yang hendak kaki dan tangan kudung? Disebabkan ini Forrest yang ketika sudah berkeluarga mengambil keputusan untuk menjual kliniknya dan fokus untuk kembali sihat. Beliau percaya dengan fikiran yang positif serta pemakanan yang sihat.



Antara motivasinya sbb dia nak terus berbakti, menyebabkan beliau pindah lagi ke kawasan ladang dan mula dgn regime pemakanan berasaskan herba & buah-buahan serta suplemen dengan kuantiti yg banyak.

Masa ni beliau membuat kombinasi 9 herba untuk detoks terhasillah Herb-Lax.

Pada tahun 1922, sakit beliau menunjukkan tanda-tanda untuk sembuh setelah setahun mengamalkan gaya hidup bergantung pada bahan semulajadi.

Pada tahun 1924, Forrest sihat sepenuhnya dan membuktikan kepentingan nutrisi itu adalah penting kerana beliau sembuh daripada kanser dengan kuasa alam semulajadi. Tapi klinik yang dikunjunginya tak percaya ia adalah kerana menjaga pemakanan dan suplemen.
Forrest kembali buka klinik, dan menjadi "first drugless clinic". 5 tahun selepas tu, kliniknya terbakar, dan Forrest ubahsuai kenderaannya menjadi motorhome utk bawa keluarga pindah ke California. Kat situ beliau buka klinik dan sambung belajar.
Beliau kembali aktif mengkaji dan menganalisis tentang kepentingan nutrisi. Beliau membuka kembali klinik dan merawat pesakit seperti dahulu dengan formulasi makanan tambahan yang beliau buat.

Satu demi satu kejayaan yang Forrest dapat dan kemudian bergabung tenaga dengan anak-anak untuk mewujudkan kesedaran tentang kepentingan nutrisi.

Pada 1 April 1956 Shaklee Corporation mula beroperasi menjual produk makanan tambahan dan setiap pelanggan akan diberi pemahaman tentang nutrisi sebelum mereka menjadi pelanggan kerana Dr. Forrest mahu semua orang sedar tentang kepentingan nutrisi.



Bak kata Dr. Forrest pada anak-anaknya " We'll teach some and they'll teach other".
Dengan itu bermula kisah Shaklee mengorak langkah didalam dunia supplemen sehingga terciptanya pelbagai jenis vitamin untuk kesihatan orang ramai.



Semangat Dr. Forrest semasa beliau disahkan menghidap penyakit kanser memang perlu dipuji kerana terus berpegang teguh pada kepercayaan beliau yang nutrisi yang betul akan menyembuhkan penyakit. Beliau tetap menjalankan kajian serta penyelidikan walaupun sedang sakit.

Memang Forrest seorang yang cekal, bersemangat tinggi dan tidak mudah mengalah. Legasi beliau sedang diteruskan oleh ramai SID di seluruh dunia termasuklah kita. Bayangkan jika beliau sedih dan mengalah semasa disahkan kanser, padahal beliau sendiri doktor, beliau selalu membantu orang dan paling hebat, beliau telah mengeluarkan suplemen pertama pada masa itu!.
Tentu kita pun tidak kenal Shaklee pada hari ini!
Itulah kisah Dr Forrest Shaklee. Yang dilahirkan seolah2 macam dah mati, yang diramal akan mati sebanyak 2 kali. Sikap positif, taknak mengalah dan kembali kepada alam semulajadi, ciptaan Allah, menjadikan Shaklee terus berbakti.

Setiap kali kita baca tentang orang hebat apa yang kita dapat belajar daripada kisah mereka. Benda yang paling obvious adalah PENGORBANAN dan KESABARAN.

Itulah motivasi kita. Nak berbakti & berkongsi yang terbaik dan dibuktikan oleh sains. Bukan ikut cakap-cakap orang. Atau sebab nak bonus banyak dan jadi kaya. Semua tu akan datang juga bila kita buat dgn ikhlas dan Allah redha.

Alang2 hidup di dunia, biarlah meninggalkannya dgn pahala yang tak putus-putus.

Rujukan : Shaklee History 1894 - 1956 : A Fascinating History


posted from Bloggeroid

Wednesday, 14 December 2016

Berkorban masa demi sarjana

As salamualaikum warahmatullah....
Bismillah....

Di saat ini saya masih menyiapkan assignment Research Method...

Syukur kerana saya diberi rezeki untuk sambung belajar dalam bidang pengurusan pendidikan.Walaupun semester ini (semester 5) adalah keadaan getir saya bergelut dengan pelbagai tugasan, saya masih mampu bertahan dan hampir berjaya menyiapkan tugasan yang diberikan. Alhamdulillah...cuma masih ada lagi 2 tugasan yang perlu dihantar sebelum bermulanya final exam 27hb ini. Dengar pun macam penat kan?

Bukan senang bergelar "mahasitua" di kampus UUM ini sebenarnya. Perlu bijak membahagikan masa antara kerja, keluarga, bisnes dan study. Namun begitu, cita-cita ingin menggenggam ijazah sarjana tetap menjadi fokus saya setakat ini.

Bayangkan ketika guru lain sedang bercuti bersama keluarga, saya dan kawan-kawan bertungkus lumus menghadiri sesi diskusi di merata-rata tempat contohnya di kfc, library, kedai makan sambil ditemani keriuhan anak-anak masing-masing. Fun kan? Kalau tak sambung study mana ada situasi macam ni. Masing-masing memerap di rumah je! Ini salah satu pengorbanan besar ni. Belum lagi kira tiap-tiap hari Sabtu kena tinggal anak-anak di rumah. Sedih kan?

Apapun mencari ilmu ini perlulah mendapat keizinan dan sokongan suami ye. Kepada sesiapa hendak sambung belajar tu, saya ucapkan good luck. Enjoy the journey of student life. Tak semestinya kita belajar part time perlu abaikan banyak perkara lain dalam hidup. Seronok jadi student balik ni. Paling syiok bila beratur ambil baucer buku 1 Malaysia. RM 250 tu. Sapa nak bagi saja-saja kan?

Haa...nak share sikit. Untuk otak yang cerdas dan cergas saya selalu amalkan bacaan yasin sebelum tidur. Tak lupa juga saya amalkan makan Omega Guard, minyak ikan terbaik dunia serta lecithin, softgel untuk kekuatan mengingat dengan baik. Ops, bonus lagi. Kedua-duanya dapat turunkan bakar dalam badan. (Of course

Ramai yang suka ni, hihi)

Jumpa lagi.Salam sayang daripada saya.

SID maizatul
0172421189

posted from Bloggeroid

Tuesday, 13 December 2016


posted from Bloggeroid

Dilema anak baru nak besar


Assalamualaikum warahmatullah...
Hari ini anak kedua saya bersunat(7 tahun)...
Kesian, menangis dia tahan sakit...nasib baik la ada sorang ja anak lelaki.

Sabar je la nak jaga dia,banyak betul

kerenahnya. Pemakanan nak kena jaga, cuci dengan ubat dan bagi dia makan dan suplimen yang natural.Saya bagi chewable vitamin c dan meal shake untuk dia.

Semoga cepat sembuh anakku

SID maizatul 0172421189
posted from Bloggeroid

Monday, 12 December 2016

Makan malam 4 jam sebelum tidur


Nanti ai lapar la kannn....sebenarnya badan kita memerlukan masa untuk memproses makanan dan menyerap makanan ke dalam darah...

Oleh itu, jika kita biasa tidur pukul 11 malam, maknanya kita kena makan sebelum jam 7 malam ye

Biasanya sebelum tidur saya mesti amalkan herbalex 4 biji, ostematrik 2 biji, alfalfa 4 biji, dtx (seminggu sekali untuk detox hati)dan lecitin 2 biji. Serta peppermint ginger ...baru dapat tidur dengan perut yang aman dan selesa. Pagi esoknya membuang dengan gembira haha.

Salam sayang daripada saya
Maizatul 0172421189
WA 0134335487

posted from Bloggeroid

Jalan-jalan Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara





Assalamualaikum warahmatullah...
Hari ni saya meluangkan masa juga bersama anak-anak ke Pusat Sains Negara cawangan Wilayah Utara. Menarik aktiviti yang disediakan di sini bermula 10 Disember sehingga hari ini, 12 Disember 2016. Walaupun mama nya sibuk bergelut dengan assignment yang nak kena hantar before 26th ni....adoi!

Ada pula pertandingan untuk anak tapi depa malu nak join. Tiba- tiba urusetia annouce pertandingan untuk mommy2 pulak. Apa lagi, saya dengan sporting dan excitednya terus ja masuk competition "jerangkap sains" tu. Kami diminta berdiri dan angkat sebelah kaki 45° selama mana yg boleh. Alhamdulillah lepas. (mama yang pulun nak hadiah ni). Stage kedua kena dongak atas. Lepas jugak. Masa ni tinggal lagi 5 orang drp 20 orang. Kemudian kami diminta pejam mata sambil dongak ke atas sambil kaki diangkat 45°. Never stop ek. Tahan punya tahan last-last kena stop jugak sebab kaki dah ketaq, hehe...umur dah 35 kot, hasil fokus hakak tau. Akhirnya mommy diumumkan dpt tempat ke 2. Jadi la, ada juga rezeki, hehe...tak sia-sia telan ostematrik 2 biji pagi td. Tu yang kaki kuat tu.

Ostematrik ni untuk kalsium dalam badan kita terutamanya yang telah meningkat usia, ibu mengandung, ibu bersalin, ibu menyusu. Memang bagus la untuk elak osteoporosis iaitu tulang cepat rapuh dan patah. Biasanya wanita la akan kena. Sebab kita provide baby zat daripada kita semasa mengandung. Sapa tak jaga kalsium memang gigi akan longgar dan kena cabut. Dulu saya pun macam tu. Takde kesedaran jaga kalsium.

P/s jangan lupa like Pusat Sains Negara Cawangan Wilayah Utara di facebook ya, Tq
Sekarang gigi yang longgar pun boleh ketat balik, best betul la...harga pun tak mahal sangat, tq cik oste!

Sesiapa nak dapatkan konsultasi percuma boleh la wassup/call personal
Maizatul 0172421189/0134335487


Sunday, 11 December 2016

Cuti sekolah, horeyyyy

Assalamualaikum warahmatullah
Salam sejahtera

Seronoknya cuti kan? Boleh pegi holiday ...cuti~cuti ni mesti risau badan badan naik kan? Ye lah....kenduri pulak di sana sini

Bagi saya memang standby dah siap~ siap lecitin, alfalfa, herbalex untuk kawal lemak dalam badan


Maizatul (0172421189) (1165571)
Kawasan Alor Setar/mergong

Friday, 12 February 2016

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh....

Alhamdulillah...pertama kali menulis blog nih...rasa sangat teruja dan best lak. ye la kan, kadang- kadang kita rasa nak share something pasal perkara- perkara yang baik. Berlumba- lumba tengok kawan- kawan tulis di facebook la, insta la, haishhhh....pening makcik!

maka...lebih seronok pula cari medium baru kan iaitu blog...

Sejak 2 3 tahun ni saya amat tertarik dengan kehebatan kesan vitamin sihat ini. Ramai yang tanya saya kenapa perlu makan vitamin sedangkan tidak sakit? Hello....mencegah lebih baik daripada mengubati tau! maka kos untuk mencegah lebih mudah daripada kos mengubati . contohnya kalau kita terlantar sakit dan masuk hospital....lagi banyak kosnya kan? Sebab tu saya kata mencegah (makan vitamin) lebih baik daripada mengubati.

Ok, kita jumpa next page nanti ya!

Wassalam